RASPISAN NATJEČAJ ZA NOVINARSKU NAGRADU „SAP ICT JOURNALIST PRIZE BOŽO TEŽAK”

Zbor informatičkih novinara HND-a raspisao natječaj „SAP ICT Journalist Prize Božo Težak”

Zbor informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva raspisao je natječaj za 12. dodjelu novinarskih nagrada „SAP ICT Journalist Prize Božo Težak.” Natječaj za najbolje novinarske radove objavljene u 2012. godini otvoren je jučer, 26. ožujka i traje zaključno do 20. travnja ove godine. Nagrade se dodjeljuju za radove objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini u slijedećim kategorijama: nagrada za najbolji novinarski uradak, nagrada za najbolji urednički uradak, nagrada za ICT novinara godine. Od osnivanja nagrade 2001. godine, glavni sponzor i partner dodjele nagrade je tvrtka SAP.

Nagrade Zbora ICT novinara Hrvatskog novinarskog društva – ogranka novinara koji svojim radom prate zbivanja u svijetu informacijskih i komunikacijskih tehnologija - dodjeljuju se za najbolje radove iz svih medija - novine, radio, televizija, Internet. Novinarske radove za nagradu Zbora ICT novinara HND-a mogu predlagati svi pojedinci, svi ogranci i redakcije.

Zbor informatičkih novinara omogućio je da se radovi izravno prijavljuju na web stranici www.sapmag.com.hr/sapbozotezak. Radove veličine do 200MB ocjenjuje Pravilnikom utvrđeni žiri koji ima pet članova, a uključuje sljedeće članove: Hrvoje Balen, član uprave Algebre; Marko Biljan, direktor korporativnih komunikacija SAP-a; Vladimir Lulić, glavni tajnik HND-a, Damir Šohar, viši savjetnik iz tvrtke InfoCumulus, te Dražen Tomić, glavni urednik portala ICTbusiness.info. Žiri donosi odluku o nagradama za novinarski i urednički uradak dok se odluka o nagradi informatički novinar godine donosi na temelju glasovanja članova Zbora informatičkih novinara HND-a, prema posebnom Pravilniku o nominacijama i glasovanju.

Nagrade 12. dodjele „SAP ICT Journalist Prize Božo Težak” novčanog su karaktera, a dodjeljuju se po jednom laureatu za svaku kategoriju. Natječaj završava 22. travnja 2013. godine, nakon čega će žiri ocjenjivati radove. Svečana dodjela nagrada održat će se 28. svibnja 2013. na SAP FORUM – vodećoj poslovno-tehnološkoj konferenciji na zagrebačkom Jarunu.

O NAGRADI
Nagrada „SAP ICT Journalist Prize Božo Težak“ dodjeljuje se od 2001. godine i kroz svoje postojanje snažno je doprinosila razvoju informatičkog novinarstva. Održivost nagrade, interes novinara koji raste s godinama te broj medija koji prate teme iz tehnologija i komunikacijskih znanosti potvrđuju njezinu važnost. Naime, tehnologije rastu velikom brzinom, a potreba za kvalitetnim praćenjem tema iz područja ICT važnija je nego ikada. Pravilno, pravodobno i kvalitetno stvaranje sadržaja iz područja informatičke tehnologije i tržišta otkriva stalnu publiku i nove medijske potpore domaćih i stranih medijskih kuća. Hrvatsko novinarsko društvo prepoznalo je važnost nagrade SAP ICT Journalist Prize Božo Težak i tema koje pokriva te uz potporu i inicijatora projekta tvrtku SAP te za najbolje dodjeljuje nagrade. Natječaj za nagradu svoje mjesto je pronašao na Facebooku, Twitteru i LinkedInu.

Božo Težak, prof. dr.
Božo Težak je pionir informacijskog društva. Cijenjeni kemičar i informatičar, rođen je u Varaždinu 1907. godine. Nakon mature i diplome stečene u rodnome gradu, seli u Zagreb gdje magistrira i započinje svoju doktorsku disertaciju. Među prvim znanstvenicima uočio je da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji “Informatologia Yugoslavica” (danas Informatologija) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Glavni je pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Održao je brojna predavanja na teme: multimedija, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama. Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Istaknutost njegovog rada bio je poticaj za imenovanjem nagrade po njemu.

Closing this window will discard any information entered and bring you back to the main page