ODRŽANA SVEČANOST 10. JUBILARNE DODJELE NOVINARSKIH NAGRADA „SAP ICT JOURNALIST PRIZE BOŽO TEŽAK“

Jučer je, pred više od 200 uzvanika i 50-ak predstavnika novinara, u izložbenom prostoru tvrtke MOTO-RIS održana svečanost 10. jubilarne dodjele novinarske nagrade SAP ICT journalist prize Božo Težak. Zbor informatičkih novinara HND-a proglasio je najbolje novinare i radove za 2010. godinu. Informatičkim novinarom godine proglašen je Miroslav Wranka , samostalni novinar - suradnik vodećih hrvatskih tehnoloških i poslovnih medija. Dobitnica ovogodišnje nagrade u kategoriji najbolji novinarski uradak je Matilda Bačelić , novinarka tjednika Lider, dok je Oleg Maštruko , izvršni urednik Mreže dobitnik godišnje nagrade u kategoriji najbolji urednički uradak .

„Svaka pohvala godi. No, malo koja ima takav značaj kao ona koja stigne od ljudi s kojima dijeliš isti kruh sa sedam kora. Hvala kolegicama i kolegama na povjerenju. Velika je to čast i obveza. Dobio sam nagradu koju tek trebam zaslužiti. Nadam se da ću ta velika očekivanja i ispuniti.“ riječi su ICT novinara godine Miroslava Wranke . ICT novinara godine odabrao je Zbor informatičkih novinara HND sukladno Pravilniku o izboru novinara godine.

Najboljim novinarskim uratkom žiri je ocijenio članak Matilde Bačelić pod nazivom “IT uštede – Cloud Computing i druge nove mogućnosti”, objavljen u tjedniku Lider, dok je najboljim uredničkim uratkom ocijenjen mjesečnik Mreža, časopis za IT profesionalce. Radove je ocjenjivao žiri u sastavu: Zvonko Pavić, slobodni novinar i prošlogodišnji ICT novinar godine, Hrvoje Balen, član Uprave Algebre, Mate Krpan, član Uprave, mStart, Saša Kramar, predsjednik Uprave, Iskon te Marko Biljan, direktor korporativnih komunikacija, SAP. Prateći trendove društveno-socijalnih mreža, natječaj za nagradu svoje mjesto je pronašao i na Facebooku, Twitteru i LinkedInu, na kojima je moguće pronaći fotografije sa dodjele.

Novost ovogodišnje dodjele novinarske nagrade SAP ICT journalist prize Božo Težak je dodjela nagrada za najbolji novinarski uradak i najbolji urednički uradak temeljen na najvećem broju pojedinačnih klikova web odredišta nagrade SAP Božo Težak (www.sapmag.com.hr/sapbozotezak). Najboljim uredničkim uratkom proglašen je prema odabiru čitatelja Dražen Tomić sa 62 glasa za IT, telekomunikacije i nove tehnologije, dnevnika business.hr. Dok je za najbolji novinarski rad sa 103 glasa odabran rad Tonija Đuguma „Broadband – Strategija razvoja izgubljenog vremena“, objavljen u mjesečniku Plan B. Pripala im je i posebna nagrada partnera projekta, tvrtke Algebra.

Podsjetimo, nagrada, prema inicijativi Hrvatskog novinarskog društva nosi naziv pokojnog profesora doktora Bože Težaka, čija supruga prisustvuje i uručuje nagrade najboljim novinarima od njezina osnutka. Božo Težak je pionir informacijskog društva, cijenjeni kemičar i informatičar. Rođen je u Varaždinu 1907. godine. Nakon mature i diplome stečene u rodnome gradu, seli u Zagreb gdje magistrira i započinje svoju doktorsku disertaciju. Među prvim znanstvenicima uočio je da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji “Informatologia Yugoslavica” (danas Informatologija) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Glavni je pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Održao je brojna predavanja na teme: multimedija, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama. Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Upravo istaknutost njegovog rada bio je poticaj za imenovanjem nagrade po njemu.

Zbor informatičkih novinara HND-a i tvrtka SAP već deset godina uzastopno doprinose važnosti rada novinara koji su u svom radu i istraživačkom novinarstvu fokusirani na teme razvoja, unaprjeđenja i popularizacije informatičkih i komunikacijskih tehnologija. Upravo njihov kontinuirani doprinos osigurava kvalitetnije i konkurentije poslovanje brojnih tvrtki u Hrvatskoj. Naime, do 2000. godine nije postojao način cjelovitog vrednovanja rada pojedinih novinara i medija, pri čemu su nerijetko vrhunska novinarska ostvarenja ostala u anonimnosti, stoga je tvrtka SAP 2001. godine inicirala osnivanje nagrade SAP e-journalist prize. Zbor informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva 17. prosinca 2003. godine prihvatio je sudjelovanje u stručnom dijelu dodjele godišnjih nagrada za najbolje novinarske radove iz područja informatike i komunikacija. Nagrada koja se do tada zvala SAP e-journalist prize preimenovana je u nagradu SAP ICT journalist prize Božo Težak, a Hrvatsko novinarsko društvo postaje nositeljem nagrade. Posljednjih osam godina Hrvatsko novinarsko društvo i tvrtka SAP dodjeljuju novinarske nagrade kako bi vrednovali snažan utjecaj ICT medija na gospodarski razvoj Hrvatske.

Realizaciju ovogodišnje dodjele nagrada SAP ICT journalist prize Božo Težak osim Zbora informatičkih novinara HND-a, poduprijele su tvrtke: PBZ card, Algebra, Iskon internet, SORTIS Komunikacije, Lido catering, Moto-Ris te Fiktiv dok je generalni sponzor nagrade tvrtka SAP.
# # #SAP
Kao tržišni lider u aplikacijskim softverima za poduzeća, SAP (NYSE: SAP) omogućuje tvrtkama svih veličina i industrija poslovati bolje. Od potpore poslovnih procesa do uprave, od skladišta do poslovnica, od računala do mobilnog uređaja – SAP osposobljava ljude i organizacije da zajednički rade učinkovitije i da imaju bolji uvid u poslovanje kako bi ostali ispred konkurencije. SAP-ove aplikacije i usluge omogućuju profitabilno poslovanje, stalno prilagođavanje, i održiv rast za preko 105.000 korisnika u svijetu. Za više informacija, posjetite www.sap.com i www.sap.hr)

SAP definira poslovni softver kao cjelinu koja sastoji od sustava za upravljanje resursima poduzeća, poslovne inteligencije i povezanih aplikacija.

© 2011 by SAP AG. Sva prava pridržana. SAP, R/3, SAP, SAP.com, xApps, xApp, SAP Netweaver, kao i drugi SAP-ovi proizvodi i usluge spomenuti te njihovi logotipi zaštitni su znakovi ili su registrirani zaštitni znakovi poduzeća SAP AG u Njemačkoj te u nekoliko drugih zemalja širom svijeta. Nazivi svih drugih proizvoda i usluga koji se spominju zaštitni su znakovi njihovih poduzeća. Podaci sadržani u ovome dokumentu služe samo u informativne svrhe. Specifikacije proizvoda mogu se razlikovati od države do države.


Pomoću SAP-a, tvrtke posluju bolje - i izgrađuju konkurentsku prednost.

SAP osnažuje četiri konkurentske prednosti:
- Poboljšana suradnja
- Kvalitetno odlučivanje
- Profitabilnije operacije (uključujući održivost)
- Prilagodljivost organizacije

Dodatne informacije:

SAP d.o.o.
Marko Biljan
T:+385 1 4820 409
F:+385 1 6040 136
E: marko.biljan@sap.com

Closing this window will discard any information entered and bring you back to the main page